technieken

Stucco

 

Een Stuc of Stucco is in feite een soort van decoratieve bezetting die in verschillende laagjes op de muren of stabiele ondergrond worden gezet en die daarna worden gepolierd om een glad oppervlak te bekomen.

 

Sommige stucco’s zijn louter decoratief, andere zijn waterdicht en  kunnen perfect in een badkamer of keuken geplaatst worden.

 

Tadelakt

 

Denk aan de Marokaanse Hammams waar Tadelakt  veel gebruikt wordt om muren te bezetten in de badhuizen in plaats van tegels. De muren zijn dan immers uit één stuk, zonder voegjes die kunnen vuil worden, en dus zeer makkelijk onderhoudbaar.


Deze techiek heeft ook alternatieve broertjes waar ik mee werk:


Dit zijn beiden pure Belgische fabrikaten die de Tadelakt zeer dicht benaderen van uitzicht, en bovendien zijn zij een stuk goedkoper, omdat deze technieken minder arbeidsintensief zijn dan de originele Tadelakt.


Ook worden zij nog eens beschermd met een laagje vernis, olie of zeep om het geheel  100 % waterdicht te maken.


De kleurenkeuze is ook bijna onbeperkt. Meer dan 200 kleuren zijn hierin te kiezen.

 

Patineren

 

Soms zijn geschilderde balken in een plafond te ‘gewoon’ of zien zij eruit alsof ze van plastiek zijn.


Dit kan verholpen worden met een patina!


Door een patina wordt een voorwerp ‘verouderd’ door middel van een flinterdun laagje glacis.


Deze glacis maak ik zelf en kan dus gemaakt worden in een kleur volgens uw wens.

 

Veel mensen met een huis in fermette-stijl worden de donkere balken in hun huis na een aantal jaren een beetje beu , en dit is een perfecte oplossing ! De balken blijven er naturel uitzien maar dan wel in een lichtere of ander kleur dan voorheen.

 

Kalkverf

 

Zie je niet graag vlak schilderwerk? Laat dan je huis schilderen met kalkverf!


Kalkverf  wordt na verloop van tijd terug Kalksteen onder invloed van koolstofdioxide, dewelke wij elke dag uitademen. Dit is dus een automatisch proces.


Kalkverf zorgt voor een levendig en landelijk effect op al je muren. De verf is zeer damp-open en reguleert de luchtvochtigheid. Bij vochtig weer absorbeert zij het vocht uit de lucht om deze terug af te geven wanneer de lucht terug droog wordt. Zo ontstaat een gezond klimaat in uw huis.


Kalk werkt ook ontsmettend : denk aan het “witten” van de stallen vroeger bij de boeren.
Enige nadeel van kalkverf is het zeer poreus zijn : per ongeluk gemaakte vlekken op de muur kan je niet meer afwassen. Je schildert dus best op plaatsen waar weinig passage is : achter een boekenkast, onder de trap, achter de TV maar best niet in de keuken of eetplaats!

 

Momenteel bestaat er wel een onzichtbare bescherming maar dan verdwijnen wel de voordelen van kalkverf , namelijk de vochtregulerende eigenschappen en dampopenheid.

 

Boss

 

Bij de firma Boss, in Waregem , heb  ik na een intensieve cursus van 6 weken al hun technieken  onder de knie gekregen (soms letterlijk).

 

Kalei

 

Kalei is een product dat ontwikkeld werd om het uitzicht van een jaar-na-jaar gekalkte muur te imiteren. Vroeger werden boerderijen elk jaar gekalkt, waardoor de oorspronkelijke bakstenen werden bedekt door tientallen laagjes kalk. Dit uitzicht was zeer mooi maar ook zeer arbeidsintensief.


Daarom werd een product ontwikkeld dat sterker is dan de oorspronkelijke kalkverf en dat er in twee lagen net zo uitziet als de vroegere tientallen laagjes kalk.


Hebt u een bakstenen gevel die u graag een landelijke uitstraling  zou willen geven?


Laat hem kaleien. Bakstenen, voegen en barstjes worden verdoezeld en verzacht ,en uw muren zien er veel uniformer en levendiger uit dan gewoon geschilderd.


Kalei is ook zeer dampopen. Als het regent verdonkeren uw muren , en deze drogen weer op als het zonnetje er door komt.  Uw bakstenen kunnen dus nog ademen zoals tervoren, enkel zien zij er veel mooier en rustieker uit.

 

Keim

 

Keim is een verhaal apart:


Zonder al te technisch te worden onderscheidt deze Silicaatverf zich van organische verven door zijn samenstelling. De meeste verven zijn organisch en vormen een film op de ondergrond. Na verloop van tijd verslijt deze verf en verkleurt onder invloed van UV (zon) en weersomstandigheden.


Keim–verf  (als men van verf kan spreken) is een minerale verf die zich chemisch verbindt met de ondergrond en als het ware versmelt met de gevel. Door dit versmelten worden baksteen en ‘verf’ een eenheid die ook extreem goed kan blijven ademen. Deze eenheid kan niet loskomen van elkaar, dus nooit afbladderen, scheuren of  verpoederen.


De pigmenten van Keim zijn eveneens mineraal en hebben als unieke eigenschap dat zij nooit kunnen verkleuren. Mineralen zijn gesteenten en rotsen verbleken toch ook nooit door de zon?


Op deze manier kunnen zeer intensieve kleuren worden gebruikt ,zoals knal-blauw of vuur-rood ,dewelke zelfs na vele jaren in weer en wind gestaan te hebben, geen fractie verbleken zoals gewone verf.


De enige vereiste om van deze verf gebruik te kunnen maken is een minerale ondergrond te moeten heb ben. Baksteen en Beton zijn ideale ondegronden voor dit systeem!


Keim heeft ook nog minerale verven voor binnen.Zelfs verven die de lucht reinigen van bacterieën en vervuilingen!


Bekijk gerust deze link want het is te veel om op te noemen : http://www.keim.nl/nl/over_keim/geschiedenis/

 

Projecties

 

Wie wil zijn zoon of dochtertje niet eens verassen met een levensechte schildering van hun favoriete tekenfilmfiguur, boven hun bed of bureau?


Geen Sticker maar echt geschilderd!


Ik doe dit door middel van projectie, waarmee ik om het even welke monochrome tekening waarvan u een voorbeeld heeft ,overbreng naar uw muur.


Het resultaat is veel mooier dan een sticker want het is een echt deel van uw muur geworden!

Partners